My 1993 Escort LX only runs when the Mass Airflow Sensor (MAS) is disconnected.

Asked by Jun 11, 2014 at 02:51 PM about the 1993 Ford Escort 4 Dr LX Wagon

Question type: Maintenance & Repair

Car was running fine and then lost power and quit. Fuel pressure and timing belt are fine.  Replacing the MAS didn't help.  Same result. Engine only runs now when MAS is disconnected.  Any ideas about how to diagnose this problem?  Or... what is the consequence of keeping the MAS unplugged?

1 Answer

35

You may have a short in the wiring of the MAF circuit, or it is possible you have the wrong one installed. With the MAF unplugged you will get decreased fuel mileage.

2 of 2 people found this helpful.

Your Answer

Ford Escort Experts

  • #1
    Tom Demyan
    Reputation
    1,050
  • #2
    dandyoun
    Reputation
    880
  • #3
    tennisshoes
    Reputation
    430
View All

Related Models For Sale

Used Ford Mustang
605 Great Deals out of 39,021 listings starting at $1,500
Used Ford Explorer
1,181 Great Deals out of 77,003 listings starting at $2,100
Used Honda Civic
773 Great Deals out of 67,944 listings starting at $999
Used Toyota Corolla
965 Great Deals out of 65,074 listings starting at $850
Used Ford Fiesta
205 Great Deals out of 17,940 listings starting at $2,800
Used Ford Taurus
219 Great Deals out of 15,240 listings starting at $1,850
Used Ford F-150
3,184 Great Deals out of 239,109 listings starting at $1,300
Used Honda Accord
1,200 Great Deals out of 74,623 listings starting at $561
Used Ford Ranger
178 Great Deals out of 5,467 listings starting at $1,250

Used Cars For Sale

Content submitted by Users is not endorsed by CarGurus, does not express the opinions of CarGurus, and should not be considered reviewed, screened, or approved by CarGurus. Please refer to CarGurus Terms of Use.