i have changed battery and alternator in my 2004 ford expedition and truck stars and runs fine for just a few min then my battery guage drops and truck will shut off whats the problem

Asked by Apr 09, 2016 at 01:55 PM

Question type: Maintenance & Repair

What can I do to fix it

4 Answers

102,365

Sounds like the anti-theft system is active, have you tried the disarm procedure in the owners manual?

Yes I have done that already

102,365

Then your other option is tow it to a dealer and have the system reflashed. When the battery was disconnected the power was gone too long and the capacitors discharged so you lost all of the factory presets, so the only way to get them back is to have it flashed to your VIN. there is a tool that plugs into the power port that has a 9 volt battery that keeps the presets alive when a battery is removed, there is also a fancier one that plugs directly into the OBD2 port and uses a jump box for power, much longer battery life one this one so if the repairs take longer than expected your covered. HTH

20,020

Check for blown alternator fuse.

Your Answer

Shortcuts

Maintenance & Repair Experts

  • #1
    Tom Demyan
    Reputation
    182,080
  • #2
    dandyoun
    Reputation
    96,170
  • #3
    tennisshoes
    Reputation
    79,990
View All

Content submitted by Users is not endorsed by CarGurus, does not express the opinions of CarGurus, and should not be considered reviewed, screened, or approved by CarGurus. Please refer to CarGurus Terms of Use.